2017-ben indult a beszállítók fejlesztését célzó program, amire idén és jövő év elején újra lehet pályázni. A támogatás célja nagyvállalatok magyarországi beszállítóinak fejlesztése, felzárkóztatása, hatékonyságuk és termelékenységük növelése modern, ipar 4.0-technológiák alkalmazásával, szervezetfejlesztéssel, képzéssel, innovációval, kutatás-fejlesztési tevékenységgel.

A program keretén belül már 11 nagyvállalat és beszállítóik, azaz 89 hazai kkv kapott 8,6 milliárd forint összértékű támogatást – derült ki György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért- és szabályozásért felelős államtitkárának nyilatkozatából.

Kik pályázhatnak?

A Beszállító-fejlesztési Program keretén belül nyújtott támogatásra Magyarországon működő nagyvállalatok (integrátor vállalatok) hazai beszállítóikkal együttesen pályázhatnak. A nagyvállalatok legalább öt mikro- kis- és/vagy középvállalkozással közösen folyamodhatnak támogatásért. Ötnél több beszállítóval való együttműködésre is van lehetőség, illetve az együttműködő beszállítók listája a pályázat beadása után is bővíthető anélkül, hogy újra be kéne nyújtani a jelentkezést.

Azok a vállalkozások, amelyek tavaly sikeresen pályáztak Beszállító-fejlesztési Program támogatásra, idén nem nyújthatnak be újabb kérelmet.

Mire lehet pályázni?

A Beszállító-fejlesztési Program célja a beszállítói készségek és képességek javítása. Így olyan fejlesztésekre lehet pályázni, amelyekkel az alábbi célkitűzésekből legalább az egyik megvalósítható.

A vállalkozásokat érintő kihívásokra való reagálás

Az első cél a beszállítók működésének piaci igényekhez való igazítása és a gyártástechnológia korszerűsítése. Ez a kategória eszközbeszerzésen, oktatáson és humán erőforrásbeli fejlesztésen túl modern, a vállalatirányítási és gyártási folyamatokat megújító szoftvermegoldások beszerzésére ad lehetőséget.

Utóbbi területen számos (akár egyedi) program is szóba jöhet. Az üzletviteli folyamatok digitalizálása, egy korszerű vállalatirányítási rendszer (ERP) bevezetése, a gyártási folyamatok szoftveres automatizálása, ipar 4.0 irányába történő fejlesztések, gyártásirányítási rendszerek, tervező- és analitikai szoftverek mind a támogatott fejlesztések közé tartoznak, hiszen ezek az eszközök mérhetően növelhetik a vállalkozások versenyképességét.

A kérelmező vállalatok által végrehajtandó jelentős újítás

Ebben a kategóriában akár új termék kialakítására vagy új piacra való belépésre, az ehhez szükséges feltételek megteremtésére lehet együttesen pályázni.

Ide sorolható még az is, ha a nagyvállalat a beszállítóitól jelentős újítást vár el, például a gördülékeny munka érdekében egységes vállalatirányítási vagy gyártásirányítási rendszert szeretne bevezetni.

Jelentős változást hozó kapacitásbővítés

Itt komplex, szervezeti változást is igénylő, de a termékstruktúrát nem befolyásoló kapacitásbővítésre kell gondolni. Eszközbeszerzés mellett mindenképpen pályázni kell más típusú fejlesztésre is, például képzésre, kutatás-fejlesztésre, szervezetfejlesztésre.

A beszállítók rendszerszerű fejlesztése az integrátornál

A nagyvállalatoknak lehetőségük van saját programot kialakítani a beszállítóik fejlesztésre, vagy ha már rendelkeznek ilyen tervezettel, akkor azt továbbfejleszthetik. A nagyvállalatok felhasználhatják a támogatást új beszállítók keresésére is. Illetve segíthetik a már meglévő beszállítóikat például minősítések, belső tananyagok, kapcsolattartó rendszerek kialakításával.

Mekkora támogatás igényelhető?

Egy kedvezményezett legalább 20 millió, legfeljebb 200 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhat.

Meddig lehet pályázni?

Idén már csak október 10-ig van lehetőség pályázni. Ha ez az idő túl szűkösnek bizonyul, akkor 2020. január 1. és február 15. között is be lehet adni a támogatási kérelmeket.

A részletes pályázati kiírás itt érhető el.

Ha Ön is fejlesztené vállalkozását vállalatirányítási vagy gyártásirányítási rendszerrel vagy bármilyen más egyedi üzleti szoftverrel, akkor nézze meg szolgáltatásainkat vagy keressen fel minket!
Egyedi szoftverfejlesztés vállalatoknak
Tovább
Kapcsolat
Tovább

Ossza meg ezt a cikket!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Írja meg nekünk fejlődési és fejlesztési céljait! Mi pedig egy találkozó keretében megbeszéljük Önnel, hogy hogyan érheti el ezeket.
Kapcsolat