A pénzintézeteknek számos szabályozásnak kell megfelelni, és minden tranzakciót figyelniük kell, hogy kiszúrjanak bármiféle gyanús tevékenységet, és ezzel segítsék a bűnmegelőzést. Ez a fontos felelősség a gyakorlatban leginkább beláthatatlan mennyiségű adat napi szintű elemzésében manifesztálódik. Szerencsére már számos szoftver elérhető a banki szektor számára, ami enyhítheti a jogszabályi megfeleléssel járó nehézségeket. Ezek a programok néha azért igényelnek némi finomítást, hogy valóban illeszkedjenek a már meglévő banki folyamatokhoz.

A mi ügyfelünk is rendelkezett már egy, a tiltott ügyfelek szűrésére szolgáló megoldással. Így saját tulajdonú batch szkript használatával csomagolták ki a SWIFT-üzenetekben rejlő információt, majd azokat összehasonlították a tiltott ügyfelek listájával (Sanctioned Parties List, SPL). A rendszer működött is, egészen addig, amíg a tranzakcióban nem vett részt egyetlen kínai bank sem. Ha küldő vagy köztes pénzintézet kínai székhelyű volt, akkor a SWIFT-üzenet jó eséllyel tartalmazott kínai telegrafikus kódot (CTC-t) is, ezt pedig a batch szkript már nem tudta azonosítani. Így a szkript az SPL-ellenőrzést sem tudta lefuttatni a tranzakció esetében. Mondanunk sem kell, hogy ez komoly kockázatot jelentett az OFAC-megfelelés terén.

A mi célunk az volt, hogy egy olyan megoldást biztosítsunk ügyfelünk számára, ami kiegészíti a használt programot, ahelyett, hogy teljesen lecseréltük volna az egyéb esetekben jól működő rendszert. Így az ügyfelünk kihozhatta a legtöbbet a korábbi befektetéséből. A tervezés során figyelembe kellett vennünk a kompatibilitással kapcsolatos kérdéseket, és mindenképpen illeszkednünk kellett a meglévő ökoszisztémához. Biztosítani kellett az integrációt például az IBM MQ, Oracle BAM és Windows File System alapú üzenetsorokkal. El kellett kerülni az alapvető banki műveletek és az alkalmazott megoldás közti zavarokat. Elvárás volt az is, hogy a szoftver a SWIFT és Fedwire üzenetformátumokat is jól kezelje.

A CTC-anomália feloldására előszőr egy egyedi adatbázist hoztunk létre, amely több mint kilencezer kínai telegrafikus kód Pin Yin átiratát tartalmazta. Ezután létrehoztunk egy szoftvert, amely minden SWIFT-mezőt ellenőrzött, hogy tartalmaz-e CTC-t. Amennyiben igen, akkor a program hozzárendelte a megfelelő kínai karaktereket az eddig olvashatatlan kódsorhoz. Ezt követően egy integrált Google, Bing vagy Babylon API lefordította, illetve átírta angolra a kínai karaktereket. Az így kapott neveket a szoftver továbbította a batch szkriptnek, ami így már probléma nélkül lefuttathatta az SPL-ellenőrzést.

A fordítás biztosításához viszont először meg kellett oldani egy igen izgalmas kihívást, mégpedig azt, hogy szükség esetén a Google vagy a Bing fordítási szolgáltatása azonnal elérhető legyen, mindez természetesen biztonságos csatornán keresztül. A fordítás hatékonyabbá és pontosabbá tételéhez egy felhasználói felületet is hozzáadtunk a rendszerhez. Ezen keresztül ellenőrizni vagy javítani lehetett a fordításokat. Ezeket további felhasználásra el is lehetett menteni, illetve a program képes volt a mintázatok felismerésére is, így elkerültük a felesleges újrafordítást.

Telepítés után a szoftver hatékonyan integrálódott a meglévő SPL-ellenőrző programmal. Emellett zavartalanul futott a banki ökoszisztéma részeként, semmilyen szinten nem befolyásolta az alapvető banki folyamatok működését. Az elsődleges célt pedig teljes mértékben sikerült teljesíteni: csökkentettük a CTC által okozott OFAC-megfelelési kockázatokat.

Ha hasonló megoldásra van szüksége, nézze meg szolgáltatásainkat vagy keressen fel minket!
Egyedi szoftverfejlesztés vállalatoknak
Tovább
Kapcsolat
Tovább
A cikk összefoglalása

Összefoglaló

Célkitűzés:
 • az OFAC-megfelelési kockázatok mérséklése CTC-t tartalmazó tranzakciós üzenetek esetében
 • olyan szoftver létrehozása, amely integrálható a meglévő SPL-ellenőrző batch szkripttel
Egyéb kritériumok:
 • integráció IBM MQ, Oracle BAM és Windows File System alapú üzenetsorokkal
 • az alapvető banki műveletek és a megoldás közti interferencia elkerülése
 • üzenetformátumok: SWIFT és Fedwire
Megoldás:
 • egyedi CTC–PinYin transzkripciós adatbázis
 • egy szoftver, amely azonosítja a CTC-elemeket, majd a megfelelő kínai karakterhez társítja azokat
 • kínai–angol fordítás integrálása
 • az angol fordítás továbbítása SPL-ellenőrzésre
 • felhasználói felület a fordítások ellenőrzésére és javítására
 • folyamatoptimalizálás mintázatfelismeréssel

Ossza meg ezt a cikket!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Írja meg nekünk fejlődési és fejlesztési céljait! Mi pedig egy találkozó keretében megbeszéljük Önnel, hogy hogyan érheti el ezeket.
Kapcsolat